Kwoot: 5 januari

Dan het populaire ‘veiligheidsargument’ van Israël. Volgens het internationaal recht heeft elke staat bestaansrecht ‘vrij van de dreiging met of het gebruik van geweld’. Maar de uitoefening van dit recht is gebonden aan grenzen. Cuba is sinds 1959 vele malen het slachtoffer geweest van aanvallen uit de VS. Geeft haar dat het recht om Florida te annexeren? De nazi’s zijn de Sovjet-Unie binnengevallen via Polen. Gaf dat de Sovjets het recht om hun wil op te leggen aan Polen? Je mag checkpoints opwerpen, een muur bouwen, troepen inzetten, maar wel alles graag op eigen grond. Op dit punt is Israël herhaaldelijk door mensenrechtenorganisaties, de VN en het Internationaal Gerechtshof veroordeeld. Maar waar zulke veroordelingen bij andere landen tot invasies leiden (bijv. Irak) blijft het in geval van Israël bij woorden.

In alle commentaren wordt voorts gesteld dat Hamas schuldig is aan deze oorlog, omdat zij begonnen is met raketbeschietingen. Zullen we het over oorzaak/gevolg hebben? Hamas is pas in 1987 opgericht en de eerste keer dat een Qassam-raket gelanceerd werd op Israëlisch grondgebied was in 2002 – respectievelijk 20 en 35 jaar na de bezetting. Hetzelfde geldt voor de eerste zelfmoordaanslag – die vond pas plaats na tientallen bezettingsjaren. Aangaande de recente raketbeschietingen wordt telkens verzwegen dat ze een wanhoopsreactie zijn op de Israëlische dehumanize policy tijdens het staakt-het-vuren. Zijn we vergeten dat het Israël was dat al op 5 november 2008 de wapenstilstand schond door zes Hamasleden te ‘elimineren’, incluis een kluit toevallige passanten en inwoners? En dat Olmert verklapte dat de voorbereidingen voor deze oorlog al zes maanden terug zijn begonnen – dus gedurende de wapenstilstand? En dat uitgerekend de bommen nu vallen, vlak voor de Israëlische verkiezingen volgende maand waarin rivaal Bibi Netanyahu hoge ogen gooit – is dat toeval? En toch is het stil in politiek en intellectueel Nederland. Behalve een demonstratie, géén spoeddebatten, géén ambassadeurs die op het matje worden geroepen, géén economische boycot, géén militaire interventies. Tussendoor wordt een VN-resolutie door de VS geblokkeerd en heeft Balkenende ‘begrip’ voor Israël.

Schrijver Mohammed Benzakour doet het gewoon wel: zijn blote reet in het wespennest dat Israel-Palestina conflict heet steken. Nu is hij voor de komende honderd jaar op veel weblogs “een jodenhater”. Maarja, hij heeft natuurlijk zijn naam mee. Jammer dat hij geen Cohen of Goldschimdt heet. In NRC Handelsblad.

Update: volgens het NRC gebruikt het Israelische leger witte fosforgranaten (fotobewijs). Deze worden gebruikt voor rookgordijnen maar de brandende fosfor dwarrelt naar beneden en kan slachtoffers op de grond gruwelijk verbranden en verminken. Gebruik van witte fosfor is jammer (en vreemd) genoeg niet illegaal, maar wel zeer omstreden. Het is maar even dat u het weet, als u straks op een feestje weer partij voor een van de twee strijdende groepen wilt trekken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

29 responses to “Kwoot: 5 januari”

Leave a Reply