Beste Volkskrant…

Beste Pieter Klok (adjunct-hoofdredacteur)
Een paar dagen geleden las ik jullie kwaliteitscourant (die voor het volk) en werd ik getrakteerd op een bespreking van ‘oudejaarsconferences’ door Patrick van den Hanenberg.

Nu wist ik al dat Van den Hanenberg geen echte recensent is maar meer een soort links ideologische Vara-activist die de afgelopen 120 jaar vrijelijk zijn humorloze naïeve wereldbeeld als een ware Marcel van Dam heeft mogen etaleren middels een ochtendcourant voor het volk.

De afgelopen 114 cabaretrecensies door Van den Hanenberg in de Volkskrant gingen ongeveer zo:

“Freek de Jonge is God, hij krijgt sowieso elke keer een tien ook als hij shows maakt waar niemand naar toe wil want Freek is goed want betrokken en links. Cabaret moet links en betrokken en geëngageerd zijn anders is het FOUT. Daarom krijgen alle andere linkse cabaretiers van mij ook een tien. Mensen die grappen maken zonder inhoud krijgen een onvoldoende want die zijn stom en voldoen niet aan mijn verkokerde wereldbeeld!”

Maar toch. Zijn “recensie” van oudejaarsconferences was wederom een nieuw dieptepunt in weerzinwekkend Vara-recenseren.

Het kwam hier op neer: alle linkse cabaretiers van aankomende oudejaarsavond (oh pardon, ‘ geëngageerde cabaretiers’) kregen automatisch een hoog cijfer want ze maken grappen over “graaiers bij de VVD” (hahahahahaha, ja, dat is automatisch grappig ja, hahahahaha! Terecht ook want in de semipublieke sector wordt vrijwel nooit gegraaid door bijvoorbeeld PvdA’ers, graaien is voor VVD’ers, “fout volk” he die VVD’ers, net als het publiek dat naar Hans Teeuwen gaat, hahahaha!), “de rest is stom want niet betrokken. Guido Wijers krijgt dus een vier want die maakt niet-maatschappelijke grapjes en is van SBS6 en dat vind ik stinken, gore volkstv.”

Leuk natuurlijk als een columnist anno 1973 zoiets in De Waarheid kwijt kan, maar met recenseren heeft het evenwel weinig te maken. Misschien is Van den Hanenberg inmiddels een beetje seniel geworden (Freek en Patrick, qua geestesgesteldheid twee handen op één buik zeg maar) en heeft hij het idee gekregen dat het volk in de Volkskrant graag wil lezen hoe Patrick van den Hanenberg de wereld indeelt, maar dat is natuurlijk niet zo. Het zou handig zijn als iemand hem dat ook een keer vertelt.

Een recensie is misschien subjectief, maar het moet wel worden onderbouwd. En niet bestaan uit toch al te verwachten aannames en clichéhaat voor alles wat niet in je straatje past. Als Guido Wijers stom is, moet de recensent dat uitleggen. Als iemand een 8 verdient is er meer uitleg nodig dan “maakt grapjes over graaiers van de VVD”. Anders gezegd: als ik op de voorpagina zie staan “cabaretrecensies door Patrick van den Hanenberg” is het niet de bedoeling dat ik dan al letterlijk kan voorspellen wat er staat. Dan kun je net zo goed geen recensies plaatsen.

Een voorbeeld van goede recensies bracht diezelfde dag Trouw, je weet wel jullie concurrentochtendblad. Daar werden de oudejaarsconferences ook gerecenseerd maar we gewoon fatsoenlijk onderbouwd. Door verschillende recensenten zelfs! Met argumenten anders dan “dit past niet bij mijn achterhaalde wereldbeeld”. Nee, er werd gewoon een keurige afweging gemaakt van voors en tegens, zonder dat er überhaupt de nadruk werd gelegd op geëngageerdheid en zonder dat de lezer ook maar één keer het gevoel had het clichélijstje vooroordelen van de recensent voorgeschoteld te krijgen.

Het kan dus wel, normaal recenseren. Zelfs cabaret.

Vraag is nu: waarom kan het bij de Volkskrant nog altijd niet, in 2012, postuum zo’n 15 jaar na het einde van “links is goed rechts is fout” denken, het recenseren van cabaret?

En: zijn er soms geen andere cabaretrecensenten beschikbaar? Bijvoorbeeld mensen die onder de 126 zijn?

Nou Pieter, ik hoor graag, zoals gebruikelijk. Niet dat ik denk dat je op deze brief wél gaat antwoorden, maar toch. Als meest gehate columnist op de Volkskrant-redactie (overigens ook daarbuiten dus dat treft. A propos, hebben de afgelopen maanden nog Volkskrant-redacteuren tegen mijn opdrachtgevers gezegd dat ik “fout” ben? Ik ben altijd erg blij om zulk soort dingen van mijn opdrachtgevers te horen, het is tenslotte fijn als betrokken progressieve journalisten gewoon doen wat je van ze verwacht) gooi ik graag nog een knuppeltje of tig in de hoenderhokken. Om met Theo van Gogh (die is dood trouwens, was niet geëngageerd genoeg) te spreken: “Altijd je mening geven, je weet maar nooit waar die karaktermoordende rancune die je als antwoord krijgt goed voor is!”
Helemaal mee eens.

Groetjes van je liefhebbende Bert Brussen.

P.S.
Over karaktermoord gesproken: was dat ad hominem stuk van Rutger Bregman tegen Thierry Baudet op de opiniepagina’s laatst een opzetje van de redactie of was gewoon iedereen op kerstreces en greep Bregman, zoals het hoort bij “positieve” mensen, gewoon even zijn kans om de opgekropte frustraties middels wat poep gooien de vrije loop te laten?

P.P.S.
Was jij nog naar De Parade geweest dit jaar? Waren er nog Volkskrant-columnisten met een verrassende mening? Nee zeker?

P.P.P.S.
Hou ze gesloten die rijen! Wat het guurrechtse geteisem ook probeert. Er is maar één waarheid kameraad!

P.P.P.P.S.
Kunnen jullie nog heel lang doorgaan met willekeurige reacties van Telegraaf.nl op de achterpagina plaatsen? Het blijft namelijk écht jaren leuk, dat jezelf boven “het domme volk” plaatsen, nietwaar?


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

35 responses to “Beste Volkskrant…”

Leave a Reply