Reconstructie: Elsevier over het nep-Twitter-account van de VU, een samenvatting

overzichttweets

Foto: Elsevier

In Elsevier van 23 maart een door Servaas van der Laan geschreven nauwkeurige reconstructie van de zaak ‘het nep-twitter-account van de VU’. Deze zaak gaat over een nep-twitteraccount dat op naam van een onschuldige VU-studente werd aangemaakt en van waaruit racistische tweets werden geplaatst. Doordat een online redacteur van het VU-studentenblad Ad Valvas deze tweets retweette en er aandacht aan besteedde, gingen de racistische tweets viraal. Het gevolg was dat de verder onschuldige studente, die überhaupt nooit twittert, meerdere malen werd bedreigd. Nadat de vader van de studente aangifte had gedaan duurde het lange tijd voordat het OM in actie kwam. Maar onlangs werd bekend dat het OM bij Twitter de IP- en mail-gegevens van het gewraakte account zal opvragen en de zaak verder zal onderzoeken. In de reconstructie van Elsevier staan een aantal opvallende zaken en feiten. Zaken en feiten die ik u niet wil onthouden, vandaar deze samenvatting van citaten. Maar koopt u gerust een complete Elsevier want het hele verhaal is de moeite van het lezen zeker waard.

“Het pas geopende account heeft op dat moment […] geen enkele volger. Dat betekent dus dat de berichten, hoe scherp aangezet ook, vermoedelijk door vrijwel niemand werden gelezen.”

“Het profiel [het nepaccount van VU-studente Natalja Laurey (24)] was een eenzame digitale dood gestorven als het niet was opgepikt door Ad Valvas, het weekblad van de VU. De dienstdoende redacteur – de VU wil niet zeggen wie [!]– besluit om het bericht over ‘[Ik word echt misselijk van] die moslims op de VU’ door te sturen, te retweeten in Twitter-jargon, naar de ruim 1300 volgers van het twitter-account van Ad Valvas. Ook Ad Valvas-redacteur Peter Breeveld en diens partner, schrijfster Hassnae Bouazza, sturen de racistische tweet door.” (Bron.)

“Intussen is bij het college van bestuur van de VU een brief van Natalja [het slachtoffer] binnengekomen waarin zij vraagt om zuivering van haar naam. Het was immers de VU-krant Ad Valvas die de boel aan het rollen bracht door de racistische tweet door te sturen. De communicatieafdeling handelt de zaak af door excuses te plaatsen in een berichtje op de site van Ad Valvas. Niet in het blad zelf en ook niet op twitter.” (Bron.)

“Zeker is ook dat Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza de Natalja-tweet binnen een paar minuten hebben geretweet via hun persoonlijke Twitter-accounts. De VU zegt te weten wie de betreffende Ad Valvas-redacteur was die de eerste retweet verzond, maar wil dat niet zeggen [!] ‘om verdachtmakingen te voorkomen’.” (Bron.)

“Peter Breedveld wil aan Elsevier niets over de zaak kwijt en verwijst naar zijn werkgever, de Vrije Universiteit. Zijn vriendin Hassnae Bouazza zwijgt ook in verband met het politie onderzoek. Wel liet zij onlangs nog in een tweet weten te denken dat ‘het account misschien toch wel echt was’. [!]”

“[…] Het tweetal Breedveld-Bouazza is geen onbekende van de familie Laurey. Simone, de tante van Natalja, vocht in het verleden vaak felle online discssies met ze uit over moslims en Joden.” (Bron.)

Voor meer informatie over deze zaak bezoekt u de website van Carel Brendel die deze zaak zorgvuldig en op de voet volgt.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

6 responses to “Reconstructie: Elsevier over het nep-Twitter-account van de VU, een samenvatting”

Leave a Reply