Apr 162012
 

Bij uitgeverij De Boeck zijn ze al langer bezig met digitale leermiddelen. Toch ziet Gerda Ghysels van deze uitgeverij de komende tijd nog geen radicale omslag in het onderwijs. “Als de overheid wil dat we kwaliteitsvolle digitale versies ontwikkelen dan kost dat toch wel een à twee jaar tijd. We zijn daar al mee bezig, maar niet voor alle vakken.” Daarnaast vraagt ze zich af of papier ooit volledig vervangen zal worden. “Ik geloof dat papier over twintig jaar weer hip zal zijn“, aldus Ghysels. “Digitale toepassingen zijn handig om te oefenen. Ze vervangen de woordkaartjes van vroeger, maar niet het echte leerproces.” Ook de leerkrachten in Vlaanderen hebben hun twijfels over Steve Jobs-scholen. “Dat boeken ooit helemaal vervangen zullen kunnen worden, is onzin“, volgens Ludo Frateur van de Vereniging Vlaamse Leerkrachten. “Je leest niet hetzelfde op een scherm als op papier, en je kunt niet noteren.”

Zuhterdezuchterdezucht. Digitalisering in het onderwijs en nitwits. Het is dat het onbedoeld hilarisch is anders zou het pijn doen. Jammer genoeg zijn het altijd de uitgevers en de docenten die met fopargumenten aankomen om de vooruitgang ernstig te blokkeren. “Over twintig jaar is papier weer hip”! Maar natuurlijk! Zoals de oceaanstomer Londen – New York ook weer hip is sinds Titanic in 3D wordt uitgezonden, zij het slechts virtueel. En verwacht u maar een einde aan het internet over twintig jaar, want hip. Ook hip over twintig jaar: typemachines, correctielint, Type Ex, puntenslijper en uiteraard de tobbe met wasbord want zoals ene meneer Zanussi al eens zei: “Die wasmachines, dat wordt nooit wat.” Nog erger dan dit soort defaitistische redenaties zijn ronduit debiele claims als “Boeken kunnen nooit helemaal worden vervangen” en dat dan doodleuk onderbouwen met “je leest niet hetzelfde op een scherm”. Gaan we weer! Als op een papieren bladzijde de zin “dit is een zin” staat zie je op een scherm: “dit is beslist geen zin”. Zo zijn ze, die dekselse tablets en computerschermen, die maken gewoon heel wat anders van dat onverwoestbare papier. Ten eerste is het nostalgisch gejammer van bejaarden die bang zijn voor de vooruitgang (de nieuwe iPad3 leest in principe nog beter dan beduimeld en verfomfaaid papier) ten tweede is het net zo’n pathetische nietszeggende verloren generatie huilopmerking als “ik lees liever toch het liefste van papier mijn krantje bij de ochtendkoffie” en ten derde heb je helemaal niks te willen. De generatie die nu opgroeit weet niet eens wat van papier lezen is en zal over twintig jaar volledig tabletminded zijn. Reken maar dat boeken op een dag vervangen zullen worden door tablets. Dat je er niet in kunt noteren is uiteraard nonsens. De nieuwe generatie eReaders en tablets laten niet alleen ruimte voor uitgebreide notaties en nog veel meer handige bewerkingsopties die papieren boeken niet hebben, ze laten je ook nog eens automatisch je notaties, opmerkingen, kennis en commentaar delen met social media of met wie dan ook online. Dat een eBook-hatende docent dat niet weet zegt wel genoeg over de mate waarin we dit soort steentijdaanhangers in het onderwijs serieus moeten nemen. Citaat van eReaders.nl