Mar 142013
 

Door Jan Bennink – Ze zeggen dat het moeilijker is om te stoppen met twitter, dan om te stoppen met roken. Ik pafte ooit twee pakjes Gouloises per dag weg. En stond ’s nachts op om een sigaret op te steken. Op mijn tweeendertigste stopte ik. Van de ene dag op de andere. Vandaag, vijf jaar nadat ik begon, ben ik cold turkey en definitief gestopt met twitter. Een feit dat zo onbelangrijk is in het licht van echte problemen, dat het eigenlijk potsierlijk is om er over te schrijven. Maar omdat er onder mijn 13.000 twittervrienden, mensen zijn die ik een warm hart toedraag en omdat er indianenverhalen ontstaan, wil ik er toch even bij stilstaan. Dit is de enige reden dat ik stop. Twitter nam mijn leven over. Mijn gemoedsrust, mijn humeur, mijn vrouw en m’n kinderen, mijn familie en vrienden, mijn werk, mn bedrijfje en mn columns. @Superjan werd voor de echte Jan een tijdrovende, verslavende emotionele en creatieve drain. Een blok aan m’n been. Een health hazard.

Superjan vrat woorden en ideeën die ik beter en lucratiever had kunnen gebruiken op een andere manier. Twitter kreeg daarnaast ook een steeds grotere duistere kant. Ik riep steeds vaker dingen op, waar ik niet tegen kon vechten. Ik ging steeds harder met woorden om me heen slaan en las soms dingen van mezelf terug die ik liever niet had geschreven. Ik was Alladin die de opgeroepen geesten niet meer terug in de wonderlamp kreeg.

Er was de laatste tijd een felle strijd op twitter. En daarin pleit ik mezelf absoluut niet in vrij. Ik heb jarenlang anoniem met veel plezier mensen aangepakt op Geenstijl.nl Wie ben ik om de mensen die mij hetzelfde nu aandoen te veroordelen? Alleen omdat ze het nóg gemener doen? Kom nou.

Als je mensen aanpakt, zoals ik heb gedaan, moet je niet piepen als je af en toe een doos van pandora opent, in een mijnenveld staat of de deur van een virtuele psychiatrische kliniek opent. Dat doe ik dan ook niet. Ik neem dus niemand iets kwalijk. En wens iedereen veel liefde, vrede en twitterplezier toe.

Superjan is dood. Gelukkig heeft hij nooit echt bestaan.

@superjan was het twitteralterego van Jan Bennink.